Boek
Nederlands
Als Susso ontdekt dat de verdwijning van kinderen te maken heeft met de aanwezigheid van trollen, gaat ze naar hen op zoek.
Onderwerp
Trollen, Zweden
Titel
Stallo
Auteur
Stefan Spjut
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Stallo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2013
576 p.
ISBN
9789023485209 (paperback)

Besprekingen

Trollendeemstering

Stefan Spjut roept inStallo een vreemde dreigende sfeer op. Hij laat in een volstrekt realistische wereld bovennatuurlijke inmenging toe - met dank aan het Scandinavische volksgeloof. Alexander Van Caeneghem

In de betoverende prelude vanStallo laat Stefan Spjut de kleine Magnus verdwalen in het bos. Hij wordt overdonderd door de bezielde natuur en schrikt op van schaduwen, geluiden en dieren. Terug thuis merken hij en zijn moeder dat ze begluurd worden door een broederlijk naast elkaar zittende haas en vos. De vleermuis die 's nachts nog Magnus' moeder had aangevallen, ligt dood in de koelkast. En dan verdwijnt Magnus plots. Het is 1978. Zijn moeder laat de media weten dat hij gekidnapt is door een reus. Bijna niemand neemt haar serieus.

Die dreigende en bevreemdende sfeer roept herinneringen op aan het begin van Karl Ove KnausgårdsEngelen vallen langzaam en aan het transcendentalisme van Emerson en Thoreau. Wanneer in 2004, bij de verdwijning van een ander kind in Zweeds Samenland, melding wordt gemaakt van een onbekend, klein mensachtig wezen, blijkt er effectief meer aan de hand te zijn dan een gewone ontvoering.

De nieuwe verdwijning wekt de interesse van Susso, de klei…Lees verder

Door de jaren heen verdwijnen regelmatig kinderen. Susso Myren is net als haar opa op zoek naar verklaringen. Ze ontdekt dat het geen mensenwerk kan zijn en stuit niet alleen op verhalen over trollen, maar ook op de trollen zelf. Omdat die zich een dierengedaante aan kunnen meten, zijn ze al eeuwen onvindbaar, maar als het haar lukt een foto van een van hen te maken, start de jacht van zowel de trollen op Susso als van Susso op de trollen. Fantasierijk verhaal dat leest als een sprookje, maar dat zo gedetailleerd verteld wordt dat het verhaal zelf nooit echt boeit en zich nogal voortsleept tot het eind van de bijna 600 bladzijden. Niet alleen zijn de trollen natuurlijk tamelijk sprookjesachtig, de karakters van de mensen komen nooit echt tot leven en zijn zelfs wat sullig waardoor het vooral de in mooie woorden beschreven couleur locale van het winterse Zweden is dat je als lezer het meeste bijblijft.Voor liefhebber van fantasyverhalen met bovendien een voorkeur voor trollenverhalen. …Lees verder