Boek
Nederlands

Bloedrozen : (The Dalí killings)

Stan Lauryssens (auteur)
+1
Bloedrozen : (The Dalí killings)
×
Bloedrozen : (The Dalí killings) Bloedrozen : (The Dalí killings)

Bloedrozen : (The Dalí killings)

In de reeks:
Genre:
Een reeks gruwelijke moorden lijkt verband te houden met de voorstelling op de macabere schilderijen van de Spaanse schilder Salvador Dali.
Onderwerp
Dalí, Salvador
Titel
Bloedrozen : (The Dalí killings)
Auteur
Stan Lauryssens
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2009
308 p.
ISBN
9789022323335

Besprekingen

In de uitverkoop

Recyclage is de slagader van de commerce. Niemand begrijpt dat beter dan de kundige schrijver-oplichter Stan Lauryssens. Schreef in 2005 Doder dan Dood en nog datzelfde jaar volgde Bloter dan Bloot . In 2004 verscheen Rode Rozen, vandaag Bloedrozen . Ondertitel: The Dali Killings - want ook zijn zelfuitgeroepen cultboek Dali en Ik. Het Ware Verhaal (1998) moet worden opgevijzeld tot de film Dali and I. The Surreal Story (2009?). En dat Al Pacino erin meespeelt dat zullen we geweten hebben. Het prettige en tegelijk het lullige van Stan Lauryssens is dat hij zijn eigen verzinsels gaat geloven, uitvergroot, en als een handelsreiziger aan de man brengt.

Dat kun je niet als je niet over capaciteiten beschikt. Lauryssens heeft al meermaals bewezen dat hij de meester is van de gecondenseerde actiescène. Niemand kan zo fraai de bloederige uitwaaiering van een ge…Lees verder

De naderende verfilming van Stan Lauryssens' boek Dali & ik en Al Pacino, de gedoodverfde hoofdrolspeler, worden stilaan vaste waarden in leven en werk van de auteur. Ook Bloedrozen draagt daar de sporen van. Hectische acties, vuilbekkende personages, bloestollend geweld en ruige seks zijn we al langer gewend van Lauryssens. Maar anders dan in vorige romans duikt hier een nieuw element op, namelijk een heuse intrige met begin en einde. Hoewel we daar onmiddellijk dienen aan toe te voegen dat mogelijk niet alle lezers het kronkelige pad naar het turbulente slot zullen vinden. De fans zullen er niet om malen, want onderweg is er genoeg gein en sensatie te beleven.

De commissaris, Lauryssens' vaste hoofdpersonage werd overgeplaatst naar Europol in Den Haag en wordt nu samen met collega Paco Banana naar Zuid-Frankrijk gestuurd. Daar is immers een seriemoordenaar aan de gang, die onder het pseudoniem 'de filmacteur' meisjes op gruwelijke wijze vermoordt. De moorden geb…Lees verder
Zijn de macabere schilderijen van Salvador Dali de sleutel tot de verklaring van een aantal moorden op jonge vrouwen? Volgens de politie komen de verminkingen van de vrouwen overeen met afbeeldingen op schilderijen van Dali. In dezelfde tijd wordt in Perpignan een film opgenomen over de laatste jaren van Dali. Wie is de seriemoordenaar en is er een verband met de filmopnamen? Het is een beetje geforceerd dat in het boek een schrijver opgevoerd wordt met dezelfde naam als de auteur. Hoewel knap geconstrueerd voeren grof taalgebruik, onsmakelijke moppen en soms langdradigheid de boventoon. Hierdoor zal een bepaalde categorie lezers afhaken. Een van de boeken van de schrijver is verfilmd. Zijn uitgaven worden over het algemeen enthousiast ontvangen in België. Paperback met normale druk en een overzichtelijke bladspiegel.

Over Stan Lauryssens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Stan Lauryssens (Antwerpen, 14 oktober 1946) is een Vlaams meestervervalser en auteur.

In het begin van de jaren zeventig werkte Stan Lauryssens als stadsredacteur bij De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws. Daarna reisde hij als freelance-journalist de wereld rond en interviewde vele bekende personen: o.a. de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. Hij ontmoette wereldreiziger Thor Heyerdahl die een Oscar won voor zijn documentaire film over Kon-Tiki, beeldende kunstenaars als Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí. In Duitsland voerde hij lange gesprekken met de overlevenden uit de Berlijnse bunker van Adolf Hitler: SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, Leni Riefenstahl die de lievelingscineaste was van Hitler en van het Derde Rijk, Karl Dönitz die gedurende 22 dagen Hitler opvolgde als Führer van Duitsland.

In het midden van de jaren zeventig publiceerde Stan Laurys…Lees verder op Wikipedia