Boek
Nederlands

Arthur Schopenhauer : de woelige jaren van de filosofie

+1
Arthur Schopenhauer : de woelige jaren van de filosofie
×
Arthur Schopenhauer : de woelige jaren van de filosofie Arthur Schopenhauer : de woelige jaren van de filosofie

Arthur Schopenhauer : de woelige jaren van de filosofie

Biografie van de Duitse filosoof (1788-1860).
Titel
Arthur Schopenhauer : de woelige jaren van de filosofie
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schopenhauer und die wilden Jahre der Philosophie : eine Biographie
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2020 | Andere uitgaves
518 p.
ISBN
9789046707661 (paperback)

Besprekingen

Deze biografie illustreert de actuele betekenis en aantrekkingskracht die Arthur Schopenhauer (1788-1860) onmiskenbaar heeft. Het boek is goed leesbaar. Soms laat de auteur zich wel wat al te zeer meeslepen door zijn gedachtestroom en zijn vlotte pen met grote aandacht voor smakelijke details. Het leven van 'de filosoof van het pessimisme' wordt met verve geplaatst in het politieke en culturele klimaat in Duitsland tijdens de negentiende eeuw. Daardoor ontstaat feitelijk het gevaar dat de aandacht onvoldoende gericht wordt op de inhoud van Schopenhauers denken. Aan de methodische ontvouwing hiervan gaat de auteur wat snel voorbij. Maar het boek is enthousiast geschreven. Het getuigt van grote bewondering voor de 'wilde jaren van de filosofie': Kant, Hegel, de jonge Marx, 'zo opwindend en opgewonden was er nog nooit gedacht'. De bewondering voor al hetgeen filosofie soms te denken geeft en te zeggen heeft, draagt de auteur op zijn lezers over.

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia