Boek
Nederlands

De grote griezeltruc

Roswitha Wiedijk (auteur), Rick De Haas (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Aagje en haar vader trekken rond in een woonwagen. Samen studeren ze een griezelshow in. Maar Aagje wil liever in een stenen huis wonen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Eenoudergezinnen
Extra onderwerp
Gezin, Griezelen ; familie
Leesniveau
AVI 7
Titel
De grote griezeltruc / Roswitha Wiedijk ; tek. van Rick de Haas
Auteur
Roswitha Wiedijk
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
82 p. : ill.
ISBN
90-276-4320-2

Besprekingen

In "De grote griezeltruc" maken we kennis met Aagje, een meisje uit "een tijd dat er nog bijna geen auto's zijn". Het kind weet de loop der gebeurtenissen zo te sturen dat ze weer met haar vader in een huis kan gaan wonen en naar school kan gaan, in plaats van met de woonwagen rond te trekken en circuskunstjes uit te voeren.

In dit verhaal tref je geen elementen van spiritualiteit, transcendentie of een bovennatuurlijke dimensie aan. De uitsluitend horizontale relaties dragen ertoe bij dat het verhaal de weergave van hun realiteit niet in vraag stellen. Heeft een zekere emotionele oppervlakkigheid hier mee te maken? Het gegeven van Aagje, die haar moeder twee jaar geleden verloor en nu ziet dat haar vader lonkt naar een andere vrouw, geeft allerminst aanleiding tot zelfs maar een spatje opstand of loyauteitsconflict: "Aagje kijkt naar papa en Kathy. Zouden ze gaan trouwen? Dan wordt Kathy haar nieuwe mama. En dan kan papa weer smid worden. Net als vroeger". Een ander "groot gev…Lees verder
Aagje (8) en haar vader trekken rond in een woonwagen. Ze verdienen geld met optredens, maar dat loopt niet meer zo goed. Daarom studeren ze een griezelshow in. Dan ontmoeten ze Kathy. Met de opbrengst van de show en de verkoop van een auto kan Kathy een herberg kopen. Aagje ziet haar droom verwezenlijkt: wonen in een gewoon huis, met vader bij Kathy. Het verhaal heeft diverse verhaallijnen. De situering in de jaren '30 zal niet voor alle kinderen even duidelijk zijn. De directe manier van schrijven houdt de spanning erin en maakt inleven goed mogelijk. Stevige uitgave. Gekleurde tekening voorop; binnenin regelmatig een paginagrote, niet omkaderde, zwart-wit tekening die de sfeer weergeeft. Spannend, niet zo toegankelijk boek, voor kinderen vanaf ca. 8 jaar met al behoorlijk wat leeservaring.

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek