Boek
Nederlands

Blizzard

R.H. Schoemans (auteur)
+1
Blizzard
×
Blizzard Blizzard
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 13-jarige Ti'bert (le Petit Albert) wordt in 1749 door de Engelsen verjaagd uit zijn nederzetting in Acadie͏̈, Canada. Tijdens de barre tocht naar het noorden belandt hij in allerlei avonturen. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Canada, Sneeuw
Titel
Blizzard
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
146 p.
ISBN
9789059082625

Besprekingen

Blizzard, naar de naam van een sneeuwstorm met windsnelheden van 200 kilometer per uur, speelt zich af in het 18e-eeuwse Canada. Franse kolonisten hebben zich gevestigd in 'Acadië'. Ze leven er op vriendschappelijke voet met de Indianen, maar worden belaagd door de Britse veroveraars. De Franse kolonisten weigeren zich te onderwerpen en vluchten.

Dit stukje verre geschiedenis is verpersoonlijkt in het verhaal van de Franse familie Druon en de indianenstam van de Beer. Ti'bert (Petit Albert) is 13 wanneer Britse piraten zijn vader en ooms doden en zijn familie op de vlucht drijven. De overgeblevenen willen een Franse kolonie in Québec bereiken. De tocht door de wildernis is hels. Ze worden aangevallen door pelsjagers en Britsgezinde Irokezen. Tijdens de harde winter vinden ze onderdak bij een vredelievende indiaanse stam, waar Ti'bert vriendschap sluit met leeftijdsgenoot Bever. Na een vreselijke moordpartij en een ramp tijdens de 'blizzard' nemen de twee jongens de leidi…Lees verder
De 13-jarige Franse Ti'bert (le Petit Albert) woont in Acadië, de oudste Franse kolonie in Canada (1749). De Fransen leven vreedzaam samen met de indianen van de Mikmaqstam. Dan komen de Engelsen. De Fransen slaan op de vlucht en er vallen veel doden. Al het bloed dat vloeit, doet de grenzen tussen vriend en vijand vervagen: iedereen gebruikt geweld en van alle partijen worden mensen zinloos vermoord. Tijdens de lange, gevaarlijke tocht groeit Ti'bert op tot een zelfbewuste, jonge man. Het eind is plotseling en nauwelijks uitgewerkt. Het vele geweld en de bloeddorstigheid brengen het verhaal in een negatieve spiraal. Vriendschappen worden oppervlakkig beschreven. Daartegenover staan de liefde voor het land en de vele avonturen. Vanaf ca. 13 jaar.

Blizzard

Canada, midden achttiende eeuw. Franse kolonisten wonen al 150 jaar in Noord-Amerika. Het zijn boeren, vissers, jagers en handelaren. Met de indianen onderhouden ze goede relaties. In Europa worden de Franse legers verslagen door de Engelsen. De Britten veroveren ook de Franse kolonies. Vele kolonisten weigeren om de eed van trouw te zweren aan de Britse vorst. Daarom worden ze op brutale wijze van hun gronden verjaagd. De familie Druon, bevriend met de stam van de Beer, vlucht naar het noorden. Een dertienjarige jongen is hun leider. De vluchtelingen worden geteisterd door sneeuwstormen, verraden door blanken en aangevallen door Irokezen. Uiteindelijk worden de Franse kolonisten gered door zich aan te sluiten bij bevriende indianenstammen. Ze blijven onderworpen aan de Engelsen, maar vechten voor het behoud van hun taal en cultuur. In 1608, vierhonderd jaar geleden, werd Quebec gesticht. Daarom schreef Schoemans dit jeugdboek. Een meer sobere stijl zou dit verhaal boeiender maken. Op…Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia