Boek
Nederlands

Actief met boeken : vertellen, ontdekken, spelen, creëren

+1
Actief met boeken : vertellen, ontdekken, spelen, creëren
×
Actief met boeken : vertellen, ontdekken, spelen, creëren Actief met boeken : vertellen, ontdekken, spelen, creëren

Actief met boeken : vertellen, ontdekken, spelen, creëren

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tips en verwerkingssuggesties die het lezen met kinderen van 2 t/m 8 jaar kunnen ondersteunen. Met gekleurde tekeningen.
Titel
Actief met boeken : vertellen, ontdekken, spelen, creëren
Auteur
Philippe Brasseur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
1001 activités autour du livre
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2003
123 p. : ill.
ISBN
90-303-1759-0

Besprekingen

Uit het Frans vertaald en van de hand van Philippe Brasseur, o.a. uitgever van kindertijdschriften en zelf schrijver en illustrator: een schat aan ideeën om kinderen van boeken te leren houden. Niet om ze te leren lezen, maar om ze via allerlei leuke activiteiten te laten ontdekken hoe fijn het kan zijn om met boeken om te gaan. Het is een inspirerend boek voor leerkrachten en ouders. Hoewel veel activiteiten en suggesties niet nieuw zijn, is het toch een zeer lovenswaardig initiatief dat ze hier zijn samengebracht in een zeer toegankelijke vorm. Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken. Het begint bij het scheppen van de ideale sfeer die aanzet tot lezen, waarbij je o.a. allerlei tips krijgt voor 'een lekker leeshoekje' en 'een slim ingerichte boekenkast', en waarbij naast elkaar 'acht regels om de zin om te leren lezen de kop in te drukken' en 'de tien rechten van de (jonge) lezer' (Daniel Pennac) worden opgelijst. Een van de gesuggereerde activiteiten bestaat erin kinderen vanaf 6…Lees verder
In dit boek, bedoeld voor ouders en werkers in kinderopvang en peuterspeelzaal, worden tips en verwerkingssuggesties gegeven bij het lezen met/van kinderen van 2 t/m 8 jaar. Er wordt zelden naar een concreet voorbeeld verwezen; de tips zijn algemeen. Er is een indeling in 8 hoofdstukken, die variëren van het scheppen van een ideale leessfeer tot en met drama-aanwijzingen. Meestal staat een onderdeel op een aparte pagina en, waar mogelijk, staan doelgroep, tijdsduur, doelstelling, benodigdheden e.d. vermeld. Het zal beginners zeker inspireren en enthousiasmeren, maar voor wie redelijk thuis is in kinderboekenland bevat het weinig verrassends. In de bijlage van deze uit het Frans vertaalde uitgave schiet de Vlaamse uitgever zijn doel volledig voorbij: hier worden (vooral Vlaamse) internetsites genoemd, meestal zonder het webadres te vermelden! De keuze is willekeurig; de annotaties niet adequaat. Ook de achtergrondinformatie over jeugdboekenprijzen is irrelevant en inadequaat.