Boek
Nederlands
Bundel van 19 reisherinneringen en reisbeschrijvingen van de populaire cultartiest.
Onderwerp
Smith, Patti
Titel
M-train
Auteur
Patti Smith
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
M Train
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
254 p. : ill.
ISBN
9789044535228 (paperback)

Besprekingen

Nadat zangeres/schrijver/beeldend kunstenaar Patti Smith in ‘Just kids’* haar relatie met de fotograaf Robert Mapplethorpe beschreef, heeft zij het hier (soms tussen de regels door) over haar echtgenoot, de gitarist Fred Smith. Vanuit haar stamtafel in Café 'Ino in Greenwich Village, waar zij koffiedrinkt en in haar notebook schrijft, haalt zij herinneringen op aan reizen die zij met Fred maakte. Daarnaast is zij zelf vrijwel permanent op reis, van Berlijn naar Londen (waar zij op haar hotelkamer detectives kijkt). Veelvuldig worden er graven bezocht (Sylvia Plath, Yukio Mishima, Jean Genet) want naast koffie is de dood een constante aanwezige, met name die van haar in 1994 overleden geliefde: ‘Halverwege de vlucht begon ik te huilen. Kom nou maar weer terug, dacht ik. Je bent lang genoeg weg geweest.’ De hoofdstukken zijn stilistisch verzorgde miniatuurtjes, die tezamen een egodocument vormen dat een breed publiek zal aanspreken. Prima vertaling. Bevat een aantal zwart-witfoto’s, vri…Lees verder

Over Patti Smith

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Klaus Hiltscher

Patricia Lee (Patti) Smith (Chicago (Illinois), 30 december 1946) is een Amerikaanse singer-songwriter en dichteres. Zij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het punkgenre in New York. Vandaar ook haar bijnaam "The Godmother of Punk". Haar werk is een fusie van rock en poëzie.

Smiths bekendste nummer is "Because the Night", dat ze samen schreef met Bruce Springsteen. Het nummer bereikte de 13e plaats in de Billboard Hot 100 in 1978.

In 2005 werd Smith benoemd tot Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres door de Franse minister van cultuur en in 2007 werd haar naam toegevoegd in de Rock and Roll Hall of Fame in Ohio. Op 17 november 2010 won ze de National Book Award voor haar memoires Just Kids. In 2011 won Smith een Polar Music Prize.

Biografie

Patricia Lee Smith werd geboren in Chicago. Haar moeder, Beverly, was een dienster, haar vader, Grant, was arbeider bij Honeywell. Ze b…Lees verder op Wikipedia