Boek
Nederlands

De presidentiële jaren : bij de vrijheid begint het pas

Nelson Mandela (auteur), Mandla Langa (auteur), Graça Machel (inleider)
+1
De presidentiële jaren : bij de vrijheid begint het pas
×
De presidentiële jaren : bij de vrijheid begint het pas De presidentiële jaren : bij de vrijheid begint het pas

De presidentiële jaren : bij de vrijheid begint het pas

Geschiedenis van de regeringsperiode (1990-1999) van Nelson Mandela (1918-2013) als eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika.
Onderwerp
Mandela, Nelson
Extra onderwerp
Informatieve werken
Titel
De presidentiële jaren : bij de vrijheid begint het pas
Auteur
Nelson Mandela Mandla Langa
Inleider
Graça Machel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dare not linger
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2017
397 p., [24] p. platen
ISBN
9789045031484 (paperback)

Besprekingen

Postuum verschenen vervolg op het autobiografische eerste deel 'De lange weg naar de vrijheid' (1995)*. Deel twee is door de Zuid-Afrikaanse jounalist Mandla Langa samengesteld uit Mandela’s concepthoofdstukken, aantekeningen en interviews. Het bestrijkt de periode vanaf 1990, wanneer Mandela wordt vrijgelaten uit de gevangenis, tot 1999, de inauguratie van zijn opvolger Mbeki. In 1994 staat Mandela als eerste democratisch gekozen president voor een bijna onmogelijke opgave. Een samenleving en een nieuwe parlementaire discipline opbouwen in een land dat is gebouwd op ongelijkheid en racisme. Hij kiest er bewust voor geen heksenjacht te ontketenen tegen degenen die hebben geprofiteerd van de apartheid. Het boek is geschreven in de derde persoon en benadrukt de rol van Mandela, die in 1993 een gedeelde Nobelprijs voor de Vrede ontving, als verzoener. Zijn persoonlijke twijfels en beweegredenen komen daardoor minder aan bod dan in het eerste deel. Met fotokaternen, lijsten van afkortinge…Lees verder

Over Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela (IPA xoˈliɬaɬa manˈdeːla; uitspraak in het Xhosa) (Mvezo, 18 juli 1918 – Johannesburg, 5 december 2013) was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika".

Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de "vader des vaderlands". Zijn bij…Lees verder op Wikipedia