Boek
Nederlands

Killer country

Mike Nicol (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
Twee ex-wapenhandelaars, die een beveiligingsbedrijf in Kaapstad zijn begonnen, proberen een rustig leven te leiden, maar aan die rust komt een einde als ze in contact komen met een crimineel.
Titel
Killer country
Auteur
Mike Nicol 1951-
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Killer country
Uitgever
Breda: De Geus, 2016
410 p.
ISBN
9789044532647 (paperback)

Besprekingen

Complex en knettergek

'Killer country' is het afzonderlijk te lezen tweede deel van de Kaapstadtrilogie. Het eerste deel, 'Payback', is een complexe misdaadroman over twee voormalige wapensmokkelaars die een legitieme business als bodyguard proberen op te bouwen.

In 'Killer country' worden Mace Bishop en Pylon Buso gevraagd om een rechter te bewaken omdat een wraaklustige gevangene vrijkomt. Een moordenaar heeft de opdracht gekregen om de rechter te elimineren. Daarnaast moeten ze ook een Duitse zakenman bewaken die grossiert in schimmige deals. Maar hij wordt neergeschoten. Zelf zitten ze op veel zwart geld, dat ze ooit hebben verdiend met wapenhandel. En er is Sheemina February, hun nemesis. Ooit mishandelden zij haar en nu wil zij hun ondergang. Daarvoor zijn alle middelen goed.

Deze korte samenvatting doet geen recht aan de complexiteit van het boek. Nicol bedacht diverse verhaallijnen die gaandeweg in elkaar haken. Zijn personages zijn complex, tegendraads, intrigerend en af en toe knettergek. Zuid-Afrika wordt getoond in al zijn schoonheid en gruwel. Het mooiste land van de wereld volgens veel toeristen gaat ten onder aan gesjoemel, foute deals, corruptie en een generatie politici …Lees verder

Het tweede deel van de 'Kaapstadtrilogie' (deel 1: ‘Payback’*). Ex-wapenhandelaar/smokkelaar Mace Bishop en zijn vriend Pylon Buso hebben nu een beveiligingsbedrijf, maar hebben nog ergens een flink kapitaal gestald. Als ze dit in een winstgevende onderneming willen steken, botsen ze op de invloedrijke crimineel Obed Chocho en op Bishops oude vijand de advocate Sheemina February die er een paar huurmoordenaars op uit sturen om rekeningen te vereffenen. En dan is er nog een rechter die alleen Bishop wil als het op advies over beveiliging aankomt, want er worden heel wat blanke boeren vermoord. Voor wie het eerste deel kent, behoeft dit deel geen aanbeveling. Het op vele terreinen ingewikkelde en chaotische Zuid-Afrika speelt een belangrijke rol en het spannende verhaal is gelardeerd met een zekere ironie, met af en toe cynische opmerkingen, wat past bij de vele en grote cultuurverschillen in dit land. De karaktertekening is sterk, met wat veel nadruk op een gewenst rustig familieleven,…Lees verder