Boek
Nederlands

Hannibal

Michael De Cock (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)

Besprekingen

Hannibal vertelt over een woelige periode in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Het boek is opgezet als een lange flashback waarbij de oude Hannibal Barkas terugkijkt op zijn leven, geen evident uitgangspunt voor een hedendaagse jeugdroman. Het vraagt niet alleen het verwerken van complexe historische informatie, maar ook inleving in een personage uit een heel andere tijd en cultuur, bovendien een oude man op de drempel van de dood. De belezenheid van Michael De Cock maakt de grote sterkte van het boek uit, al leidt ze ook tot een aantal zwaktes.
De Cock heeft de tocht en de strategie van Hannibal nauwgezet uitgeplozen. Deze ingewikkelde informatie is verwerkt tot een bevattelijk, boeiend en bijwijlen spannend relaas. De vele gedetailleerde beschrijvingen maken het boek echter nogal zwaar. Bovendien doorspekt De Cock het verhaal met verwijzingen naar andere klassieke auteurs en mythologische verhalen, de ene al meer van toepassing dan andere. Ook weet hij de historische …Lees verder
Hannibal (ik-figuur), legendarische aanvoerder van het Carthaagse leger die over de Alpen trok met 42 olifanten, kijkt terug op zijn leven. In een nauwgezette reconstructie van het klassieke verhaal kruipt de lezer in het hoofd van Hannibal. Hij wint vele veldslagen. Haalt hij ook de eindoverwinning? Vooruitwijzingen voeren de spanning op. De lezer groeit mee met de onzekere jongeman die zijn vader in de strijd verliest, met de ongeduldige legeraanvoerder in zijn zestien jaar lange strijd in Italië en met de wijs geworden oude man in Turkse ballingschap. Dialogen bieden een welkome afwisseling op de gruwelijke details van de strijd en de filosofische gedachten van de verteller. Alle middelen zijn geoorloofd; vergelding vanzelfsprekend. Wie de klassieke achtergrond niet kent, raakt geboeid door de vraag of Hannibal zal winnen. Wie het verhaal kent vanuit het traditionele standpunt van de Romeinse geschiedschrijving, krijgt een nieuwe kijk op de historie. Zorgvuldige opbouw sleept de le…Lees verder

Hannibal

Ca. 200 v.C.: Hannibal overdenkt in zijn ballingsoord in Bithynië zijn leven. Zijn kinderjaren bracht hij door op Sicilië. Na de eerst Punische oorlog moesten de Carthagers het eiland aan Rome afstaan. De familie Barcas verhuisde naar het rijke Cartagena in Spanje en raakte zo opnieuw in conflict met de Romeinen. Na de dood van vader Hasdrubal werd Hannibal als oudste zoon de aanvoerder van het Carthaagse leger. Met duizenden huurlingen en een veertigtal olifanten trok hij vanuit Spanje door Zuid-Gallië over de Alpen naar Noord-Italië. Zestien jaar verbleef hij op Italische bodem. Hij overwon de Romeinse legers bij de Ticinus, de Trebia, het Trasimeense meer en bij Cannae. Maar de hoofdstad durfde hij niet te veroveren. Uiteindelijk moest hij Italië verlaten toen Scipio zijn vaderstad in Noord-Afrika bedreigde. Na de nederlaag bij Zama dook Hannibal onder in Klein-Azië. Toen de Romeinen jaren later zijn uitlevering eisten, pleegde hij zelfmoord.
Een lijvig historisch verhaal met…Lees verder

Over Michael De Cock

CC BY 3.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Michael De Cock (Mortsel, 25 december 1972) is een Vlaamse acteur en theatermaker. Daarnaast is hij actief als schrijver, vertaler en regisseur. Hij werd bekend met zijn rol als Kristoff Verbist in Thuis, die hij speelde van 1997 tot 2001.

Hij speelde ook nog gastrollen in onder andere Flikken (Olivier Cools & Jan, de echtgenoot van Emma Boon), Sedes & Belli, Spoed en Witse. Hij had ook een gastrol in de politieserie Aspe

In 2006 werd Michaël De Cock directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen. In 2015 behaalde hij voor Veldslag om een hart een Boekenleeuw.

In september 2016 volgde hij Jan Goossens op als hoofd van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Hij wordt ook de voorzitter van filmfestival MOOOV na de editie van 2015.

In 2016 speelde hij een van de hoofdrollen in fictieserie De 16.

Lees verder op Wikipedia