Boek
Nederlands

De verloren tuin

Maria Van Eeden (auteur), Annemie Heymans (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Emmeke wil heel graag naar de geheimzinnige tuin achter haar flat. Ze durft niet goed, tot haar bal de tuin in stuitert. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Sprookjesfiguren
Leesniveau
AVI 7
Titel
De verloren tuin / Maria van Eeden ; tek. van Annemie Heymans
Auteur
Maria Van Eeden
Illustrator
Annemie Heymans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
82 p. : ill.
ISBN
90-276-4316-4

Besprekingen

In "De verloren tuin" overtuigt Emmeke haar omgeving er eens en voor altijd van dat sprookjes bestaan en dat de sprookjesfiguren zoveel voor je kunnen doen dat je leven verandert. Haar gevoelens en plannetjes zijn even herkenbaar als inleefbaar: Emmeke hoort een kikker spreken en wenst dat sprookjes bestaan. Maar Emmeke schudt de lezer niet door elkaar met een krankzinnige idee of een schokkende uitspraak, ze doet haar lezer niet bewonderend huiveren of schaterlachen. Ook de sprookjesfiguren in "De verloren tuin" verliezen hun glans doordat ze zo vlak en normaal geschetst zijn en de meest banale spelletjes doen als tikkertje in de tuin. Is de protagoniste sympathiek over de hele lijn, de andere personages hebben een inhoud en een functie die meteen bij hun eerste optreden duidelijk worden. Vaak zijn de personages eenzijdig ingevuld en dienen ze slechts om één bepaalde eigenschap of karaktertrek te illustreren: zo belichaamt Emmekes moeder, die dag in dag uit met naai- en verstelwerk…Lees verder
Emmeke zou graag een kijkje nemen in de geheimzinnige tuin achter de flat waar ze woont. Als haar bal erin valt, trekt ze de stoute schoenen aan en komt in een wonderlijke wereld met sprookjesfiguren terecht. Haar moeder, die alleen maar kan werken, wordt ook op andere gedachten gebracht en alles komt goed. Fantasieverhaal over een eenzame meisje dat in een vriendelijke droomwereld terechtkomt waardoor de problemen die ze heeft opgelost worden. De tekst is verdeeld in getitelde hoofdstukken; geschreven in de tegenwoordige tijd en met korte zinnen. Het verhaal zal vooral door meisjes gewaardeerd worden. Enkele paginagrote zwart-witillustraties geven de sprookjesachtige sfeer goed weer. Op de omslag de hoofdpersoon met figuren uit de tuin. Vriendelijk verhaal voor snel vorderende lezers uit groep 3.

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek