Boek
Nederlands

Ga je mee naar het circus?

Maike Moschner (auteur), Constanze Schargan (illustrator)
+1
Ga je mee naar het circus?
×
Ga je mee naar het circus? Ga je mee naar het circus?
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
In het circus treden veel verschillende artiesten op. Als de circusdirecteur de bezoekers heeft verwelkomd, kan de voorstelling beginnen. Prentenboek in de vorm van een circustent, met flapjes, beweegbare elementen en geschilderde illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Circussen
Extra onderwerp
Kartonboeken
Titel
Ga je mee naar het circus?
Auteur
Maike Moschner
Illustrator
Constanze Schargan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Mein erster Besuch im Zirkus
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2009
[16] p. : ill.
ISBN
9789051161069

Besprekingen

In dit kartonboek worden acht taferelen uit een circusvoorstelling afgebeeld van bij de start tot aan het einde van de optredens. De belangrijkste attractie voor kleuters zijn de openklappende flapjes en wat daaronder afgebeeld staat, zoals een goochelaar die een konijn uit zijn hoed tovert en dansende hondjes op de rug van galopperende paarden. De kinderen krijgen opdrachtjes om uit te zoeken wat allemaal op de afbeeldingen of achter de flapjes te ontdekken valt: "Wat doet het varken met die appels op zijn snuit?", "Wat is er mis met de trommel?"

Doorgaans geeft de tekst letterlijk weer wat je op de tekeningen ziet: "Kijk eens, sommigen houden ook een parasol vast, net als de koorddanseres. Maar zij dansen niet over een koord, maar op heel grote ballen." Op de laatste dubbele pagina worden een aantal tekeningen uit de circusvoorstelling afgebeeld met de opdracht: "Weet je nog wie je in het circus hebt gezien?"

Jonge kinderen vinden flapjes openplooien leuk. 'Het circus…Lees verder
Van dit hardkartonnen circusboek met beweegbare elementen zijn vrijwel alle negen bladzijden in een andere vorm gesneden. Door het openen van flapjes kun je nieuwe elementen aan de afbeelding toevoegen. Dat maakt het voor de frommelende kleuter een avontuurlijk en spannend, maar ook kwetsbaar boek. Door de vorm is het net een echte circustent. In het omslag kun je het entreegordijn openschuiven, waardoor aan de zijkant een vrolijke clown verschijnt en achter het gordijn de circusdirecteur tevoorschijn komt die de bezoekers welkom heet. In de kleurige illustraties, steeds over dubbele pagina’s, vol actie en humor en met enkele regels tekst, zien we onder andere clowns, acrobaten en koorddansers optreden. Het zal dierenliefhebbers deugd doen dat circus TamTam, naast enkele gedresseerde paarden en een grappig varkentje dat de clown assisteert, alleen maar vrolijke huisdieren heeft en geen wilde dieren. Op de laatste pagina staat een overzicht van alle optredende mensen. Aan de kinderen d…Lees verder

Ga je mee naar het circus?

Dit mooi uitgegeven boek is een geleid bezoek aan het circus. De tekst is eerder informatief en op elke bladzijde staat minstens één vraag. De illustraties zijn duidelijk, her en der zijn er flapjes op de bladzijden. Maar er zitten nooit grapjes of echte verrassingen achter. De laatste bladzijde is een herhaling, de voornaamste artiesten van een circus worden er nog eens afgebeeld. Het boek is stevig gekartonneerd en bruikbaar om in een les over het circus als documentatiemateriaal te gebruiken.