Boek
Nederlands

Grote mensen durven niks !

Lieneke Dijkzeul (auteur), Ruud Bruijn (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Janneke wil niet dat hun speelpleintje een parkeerplaats wordt. Met hulp van de honden en katten in de buurt probeert ze dit te voorkomen. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Natuurbescherming
Leesniveau
AVI 7
Titel
Grote mensen durven niks ! / Dijkzeul, Lieneke ; tek. van Bruijn, Ruud
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Ruud Bruijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1995
70 p. : ill.
ISBN
90-276-3389-4

Besprekingen

Janneke heeft er geen vrede mee dat hun speelpleintje een parkeerplaats zal worden. De 'grote mensen' doen er niets aan en - omdat zij met de dieren kan praten - ziet ze kans een groot protest te organiseren met honden, katten en vogels uit de buurt. Hilarisch, met vaart verteld verhaal (AVI 7), vol actie en spanning. Heldere en gemakkelijk leesbare bladspiegel. Af te keuren is dat de auteur het fantasie-element zodanig uitbreidt dat de tegenpartij in bestuurlijke zin onjuist en irrealistisch wordt voorgesteld. De burgemeester is niet 'de baas' van de gemeente, hij kan niet beslissen of een voorstel al of niet wordt uitgevoerd, hij zit niet met zijn ambtsketen om achter zijn bureau. Door deze vertekening van de werkelijkheid doet de uitwerking van het gegeven ouderwets aan. Met paginagrote zwart-witillustraties in grijstinten die deels omkaderd zijn. Titel in de serie 'Bolleboos', een serie voor kinderen die snel vorderen met lezen. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties