Boek
Nederlands

Het huis op zolder

Leonie Kooiker (auteur), Ruud Bruijn (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lieneke en Barbara gaan op zoek naar het poppenhuis van Lienekes moeder. Ze bellen bij mensen aan om ernaar te vragen. Zo ontmoeten ze heel vreemde mensen. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het huis op zolder / Kooiker, Leonie ; tek. van Bruijn, Ruud
Auteur
Leonie Kooiker
Illustrator
Ruud Bruijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1997
70 p. : ill.
ISBN
90-276-3835-7

Besprekingen

Knus, kolderiek, maar in leestechnisch opzicht pittig (AVI 7) verhaal rond twee vriendinnen, Lieneke en Barbara (8), bijna altijd dollend met hun poppen. Na de ontdekking van moeders oude poppenhuis op de zolder in een oud pand worden ze in verlegenheid gebracht vanwege het ondeugende plannetje van Alberik, een zonderling, maar grappig mannetje, die de inwonende, zonderlinge, ongehuwde, dominerende, overal allergische voor zijnde juffrouw Frieda wil verdrijven uit dat stille, steriele oude huis van zijn ook wat vreemde, maar lieve zus Truus. Lieneke is ongewild getuige van Alberiks bizarre plan - Frieda wegpesten door middel van diverse huisdieren - en er behulpzaam bij. Inhoudelijk passend bij de belevingswereld van de doelgroep, mogelijkerwijs met uitzondering van enkele menselijke relaties. Titel uit de serie 'Bolleboos', een serie voor kinderen die snel vorderen met lezen. Een redelijk lang verhaal met veel dialogen, afgewisseld door paginagrote en kleinere sfeervolle zwart-witill…Lees verder

Over Leonie Kooiker

CC BY 3.0 - Foto van/door H. Kooyker

Leonie Kooiker (pseudoniem van Johanna Maria (Mieke) Kooyker-Romijn) (Markelo, 20 oktober 1927 - Papendrecht, 16 april 2020) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Loopbaan

Kooiker werd geboren in Markelo en doorliep het gymnasium. Ze publiceerde voor het kindertijdschrift Kris Kras, voordat zij haar eerste boek uitgaf (Het malle ding van bobbistiek). Dit boek kreeg direct een Gouden Griffel. Kooiker had een voorkeur voor verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De personages in haar boeken zijn gewone kinderen die in spannende situaties terechtkomen.

Bibliografie

  • 1970 Het malle ding van bobbistiek (Gouden Griffel), Ploegsma
  • 1972 De boevenvangers, Ploegsma
  • 1972 De diamant van de piraat, Ploegsma
  • 1972 Het laantje met de lindeboom, Lemniscaat
  • 1973 De dochter van de schilder op de berg, PloegsmaLees verder op Wikipedia