Boek
Nederlands

Mieren

John Woodward (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In korte hoofdstukken met veel illustraties in kleur wordt verteld over het leven van verschillende soorten mieren. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Mieren
Titel
Mieren
Auteur
John Woodward 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ants
Uitgever
Harmelen: Corona, 2002
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-493-0

Besprekingen

Wist je dat een koningin 20 jaar of ouder kan worden? En dat ze na gepaard te hebben, haar vleugels gewoon afrukt. Tenminste als het een mierenkoningin is... In de reeks 'Dierenfamilies' komt het leven van enkele intrigerende sociale wezens aan bod, van bizons tot zebra's. In Mieren nemen een mooie lay-out, schitterende foto's en oerdegelijke teksten je mee in het leven van deze verbazingwekkende insecten. Alleen zijn ze nietig en klein, maar samen kunnen ze indrukwekkende daden verrichten. De bladsnijdersmieren onderhouden bijvoorbeeld een soort tuin waarin een schimmel groeit die hen helpt bladeren te verteren. Andere mierensoorten zijn veehoeders geworden. Ze zijn dol op honingdauw, een vocht dat wordt geproduceerd door sappen zuigende insecten zoals bladluizen. Mieren bestaan al minstens 100 miljoen jaar en zagen de dinosauriërs van de aarde verdwijnen. Waarschijnlijk zijn ze nu het talrijkst van alle levende wezens. Hun familieleven vormt de verklaring voor hun succes. De …Lees verder
Beschrijving van het leven van mieren in korte hoofdstukken van twee bladzijden. Aan de orde komen bouw, ontwikkeling en leefwijze van diverse soorten mieren De vertaling is vaak ongelukkig en te letterlijk met kromme zinnen, foutieve interpunctie e.d. Ook het druk- en zetwerk is niet altijd van topkwaliteit met lopende letters en soms onduidelijke (kleuren)foto's. Echter een goed gebruik van diverse duidelijke lettertypes, overzichtelijke bladindeling en functioneel gebruik van kleurenkaders. Het boek bevat een inhoudsopgave, een inleiding, een verklarende woordenlijst, register en opgave van enkele websites. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

Over John Woodward

John Woodward (Derbyshire, 1 mei 1665 - 25 april 1728) was een Engels natuurvorser, botanicus en geoloog.

Levensloop

Op 16-jarige leeftijd begon Woodward in Londen medicijnen te studeren bij Peter Barwick, de lijfarts van de Engelse koning Charles II. In 1692 werd Woordward hoogleraar aan het Gresham College. Het jaar daarop werd hij tot fellow of the Royal Society gekozen. In 1695 werd hij Doctor of Medicine en in 1702 werd hij tot fellow van het Royal College of Physicians gekozen. Na zijn dood in 1728 werd hij in Westminster Abbey begraven.

Wetenschappelijk werk

Hoewel hij opgeleid was als medicus, is Woodward vooral bekend geworden om zijn studie van planten, fossielen, gesteenten en mineralen. Zijn interesse in mineralen werd gewekt toen hij in 1688 enkele vond in een bouwput in Londen. Tijdens bezoeken aan Gloucestershire werd zijn aandacht getrokken door fossielen en…Lees verder op Wikipedia