Boek
Nederlands

IJzertijd

J.M. Coetzee (auteur)
In een brief aan haar dochter beschrijft een oude, blanke vrouw uit Kaapstad de wreedheden van de Apartheid waarmee ze de laatste maanden van haar leven wordt geconfronteerd.
Titel
IJzertijd
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Age of iron
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2000
191 p.
ISBN
90-263-1688-7

Besprekingen

Hoofdpersoon is de gescheiden classica Mrs. Curren, die juist te horen heeft gekregen dat zij lijdt aan kanker. Thuis gekomen treft zij in haar tuin een verwaarloosde en raadselachtige zwerver aan. Die onaantrekkelijke man betekent voor haar, als een soort symbool van de dood, een gids en een troost, die haar met haar eigen dood weet te verzoenen. Een bij haar inwonende zwarte dienstbode met vier kinderen brengt haar in contact met het andere, gewelddadige Zuid-Afrika. Die kant van de Zuid-Afrikaanse samenleving, onbekend bij de verwende blanken, speelt zich af in de krottenwijken rond Kaapstad. Daar maakt Mrs. Curren mee, dat een van deze kinderen wordt doodgeschoten. Vaak nemen kinderen het initiatief tot doden als een gevolg van een duistere 'comradeship' ter verwerving van vrijheid en mensenrechten. Daarom leven, volgens de auteur, mensen in Zuid-Afrika nog in de ijzertijd en het is maar de vraag wanneer de 'zachtere tijden' zullen aanbreken. Een boek dat heel intens de betrokkenh…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia