Boek
Nederlands

Opgesloten

Jac Linders (auteur), Peter-Paul Rauwerda (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De vader van Menno zit in de gevangenis; hij vindt het vreselijk dat zijn vader zit opgesloten in een kleine cel. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Opgesloten / Jac Linders ; met tek. van Peter-Paul Rauwerda
Auteur
Jac Linders
Illustrator
Peter-Paul Rauwerda
Taal
Nederlands
Uitgever
[Mechelen]:: Bakermat, 2002
173 p. : ill.
ISBN
90-5461-320-3

Besprekingen

Opgesloten is de eersteling van Bakermats nieuwe serie/reeks 'Achter Tralies'. In deze reeks wil men de jonge lezers een blik bieden op het leven als gevangene, achter tralies. Bakermat koos met Jac Linders voor een gedegen en klassiek getinte pen als hekkenopener. Linders vertrok trouw van het hem aangereikte gegeven en buigt dit soepel naar de jonge lezer toe. Hij biedt geen inkijk achter de gevangenispoorten maar koos voor het perspectief van de buitenstaander, de jonge buitenstaander. Zijn hoofdpersonage Menno lijdt psychisch zwaar onder de onterechte opsluiting van zijn vader Leon. Leon kon zijn alibi niet waterdicht verdedigen en werd drie jaar de cel in gegooid op verdenking van bankroof. Linders' verhaal is intelligent opgebouwd zonder daarom in een zakelijke koelheid te vervallen. Met zijn ervaren pen vat hij gezwind het verhaal aan en neemt de lezer mee in het eenvoudige (herkenbare!) en tegelijk turbulente leven van Menno. De jongen kampt met dromen over zwarte tralies, gee…Lees verder
De vader van Menno Verdulth zit (onschuldig) in de gevangenis. Tegenover zijn klasgenoten doet Menno hier heel luchtig over, maar hij vindt het eigenlijk vreselijk, met name het feit dat zijn vader opgesloten zit in een kleine cel. Dan heeft zijn vriendje Joris een geweldig idee om een ruimte groter te maken. Dit boek kent twee kanten nl. enerzijds een spannend verhaal over een vader in de gevangenis, anderzijds een verhaal over een onderwerp en plaats waar het gros van lezers nooit komt, nl. in de gevangenis, achter de tralies. En dit alles in een reële soms iets emotionele verteltrant. Eerste deel in de serie Achter de tralies. De auteur heeft al zeer veel (bekroonde) jeugdboeken geschreven. Het boek is ingedeeld in getitelde hoofdstukken met een kleine zwartwittekening boven de titel. Aantrekkelijke omslag in kleur. Het boek zal lezers vanaf ongeveer 11 jaar menig spannend, leerzaam en soms emotioneel leesuurtje bezorgen.

Over Jac Linders

Jacobus "Jac" Cornelis Johannes Damianus Linders (Dinteloord en Prinsenland, 12 januari 1933 – Roosendaal, 7 mei 2012) was een Nederlands kinderboekenschrijver. Daarnaast schreef hij ook korte verhalen, hoorspelen, kinderliedjes, scripts voor jeugdtoneel en musicals en was hij jarenlang tekstschrijver voor Sesamstraat. Linders is vooral bekend vanwege de kabouterserie Honkie en Ponkie (14 delen), de tweeling Piet en Tom (12 delen) en de serie Luuk en Lonneke. In zijn ruim 50-jarige schrijverscarrière schreef hij meer dan 130 kinder- en jeugdboeken.

Linders was oorspronkelijk onderwijzer in Roosendaal en schreef ook voor de lokale krant. Al in 1957 begon hij met het schrijven van korte verhalen, hiertoe aangezet door zijn hoofd der school. In 1958 verscheen zijn eerste kinderboek Sjoerd de arme bedeljongen. In 1966 werd hij logopedist en ademtherapeut. In 2007 verscheen zijn eerste roman De Obsessie. Het schrijven was een hobby…Lees verder op Wikipedia