Boek
Nederlands

Een nacht bij de Sammeltjes

Hans Kuyper (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Marij is zes en mag met haar vader mee naar Wieringen. Daar hoort ze een oud verhaal over een verdwenen ketel. Die ketel was van een soort kabouters. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Helpen, Kabouters
Leesniveau
AVI 7
Titel
Een nacht bij de Sammeltjes / Hans Kuyper ; tek. van Juliette De Wit
Auteur
Hans Kuyper
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
84 p. : ill.
ISBN
90-276-8179-1

Besprekingen

Elk kind een Bolleboos?Het gehele Nederlandse onderwijs was enige tijd in rep en roer. Het bij het Nationaal Dictee voortdurend moeten afleggen tegen een Vlaming kan nog worden vergoelijkt met 'het is maar een spelletje' of met 'spellen is niet zo belangrijk'. Dat meestal de Vlamingen als overwinnaar uit de bus komen bij Tien voor Taal, is al een tikkie ernstiger. Daar wordt immers meer gevraagd van de deelnemers dan alleen maar een goede spellingvaardigheid. Maar dat recent luid en duidelijk verklaard werd dat Vlaamse kinderen intelligenter zijn dan Nederlandse, ja, dat steekt. Harder nog dan de afwezigheid van het Nederlandse voetbalelftal op het WK in Zuid-Korea en Japan, terwijl de Belgen daar verdorie wel frank en vrij hun pot mochten spelen. En de mededeling over het intelligentiepeil kwam niet van de eerste de beste fritesbakker. Wetenschappers hadden onomstotelijk met behulp van een objectieve en valide I.Q.-test een en ander uitgevogeld en vervolgens …Lees verder
De 6-jarige Marij gaat met haar vader en zijn drie collega's mee naar het 'eiland' Wieringen waar de heren met hun band optreden in verband met de 106ste verjaardag van een zekere opoe Maartje. 's Nachts ontdekt Marij dat het verhaal van opoe over de Sammeltjes waar is, aangezien ze de oude ketel van opoe na honderd jaar terugkrijgt van deze kabouters. Zij helpen de mensen graag, maar na een slaap van 100 jaar is de wereld veranderd en ook hun manier van helpen behoeft aanpassing. Het slot is een verwijzing naar Wieringen nu, met de huidige vindplaatsen en adressen van o.a. de hoofdpersoon en de Sammeltjes. Onderhoudend, sprookjesachtig verhaal met Marij, die afwisselend verlegen en stil is, maar ook assertief en dapper en die daar ook trots op kan zijn. Weinig karaktertekening. Centraal staat dat men niet mag stelen. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Hans Kuyper

Hans Kuyper kan verwijzen naar:

  • Hans Kuyper (kunstenaar), een beeldhouwer.
  • Hans Kuyper (schrijver), een kinderboekenschrijver.


Suggesties