Boek
Nederlands

Welkom in het rijk der zieken

Hanna Bervoets (auteur)
+1
Welkom in het rijk der zieken
×
Welkom in het rijk der zieken Welkom in het rijk der zieken

Welkom in het rijk der zieken

Na een bezoek aan een boerderij wordt Clay ziek. Hij ontwikkelt koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht, even. Want de vermoeidheid blijft en Clay krijgt last van chronische pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose uiteindelijk. In zijn vergeefse zoektocht naar genezing moet Clay zich opnieuw leren verhouden tot zijn omgeving, zijn vriendin Nora en
Titel
Welkom in het rijk der zieken
Auteur
Hanna Bervoets
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2019
277 p.
ISBN
9789492928283 (paperback)

Besprekingen

De scheermesjes onder je voeten

Hoe voelt het om chronisch ziek te zijn? In Welkom in het rijk der zieken bewijst Hanna Bervoets hoe een toegankelijk en herkenbaar verhaal tegelijk experimenteel en essayistisch kan zijn.

'Iedereen wordt geboren met een tweevoudige nationaliteit, in het koninkrijk van de gezonden en in het koninkrijk van de zieken. Ook al gebruiken we liever het goede paspoort, vroeg of laat zijn we minstens kortstondig verplicht ons te uiten als burgers van de andere plek.' Deze zinnen uit 'Illness as a metaphor' van Susan Sontag vormen de kiem van de zevende roman van de verbluffend virtuoze schrijfster Hanna Bervoets (35), die opnieuw laat zien dat een toegankelijk en herkenbaar verhaal tegelijk experimenteel en essayistisch kan zijn. In Welkom in het rijk der zieken neemt ze de lezer mee in het rijk der chronisch zieken.

Bervoets' hoofdpersoon is ict-er Clay, een dertiger met een leuke vriendin. Ze oefenen alvast op het ouderschap met het dochtertje van vrienden. Op de kinderboerderij gebeurt er iets wat Clays leven op zijn kop zal zetten: hij aait een geit en wordt besmet met Q-koorts, een moeilijk te diagnosticeren ziekte. Daardoor blijft de patiënt lang in onzeker…Lees verder

Roman van Hanna Bervoets (1984), wiens eerdere romans veel literaire prijzen en nominaties in de wacht sleepten. Het boek kent twee verhaallijnen. In het ene deel, geschreven in de jij-vorm, wordt verteld hoe hoofdpersoon Clay na een bezoek aan een kinderboerderij besmet blijkt met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Clay worstelt met de acceptatie van deze chronische aandoening en zoekt vergeefs naar verbetering of genezing. Langzamerhand raakt hij vervreemd van zijn omgeving, en op dat punt bevindt zich de andere verhaallijn, volledig geschreven in dialoogvorm: Clays tocht door het surreële Rijk der Zieken. Begeleid door zijn ‘gids’ Susan Sontag moet Clay in een pakhuis een lijf uitzoeken, moet dat lijf vervolgens met zich meedragen, wat te zwaar is, zodat hij op zoek moet naar een kar. De daaropvolgende zoektocht van kafkaëske proporties vormt een sterke metafoor voor het lot van een chronisch zieke in onze bureaucratische maatschappij. Dit deels autobiografische literaire experimen…Lees verder

Mijn lichaam heeft me nodig

Hanna Bervoets onderzoekt wat er met je leven gebeurt als je lichaam hapert.

Hanna Bervoets (1984) experimenteert in haar romans graag met bijzondere situaties. In 'Alles wat er was' zette ze acht personen bij elkaar die na een explosie moeten zien te overleven, in 'Fuzzie' ging het om een pluizig balletje dat de hoofdpersoon troost gaf in het leven, maar werkt zulke kunstmatige affectie wel?

In 'Welkom in het rijk der zieken' stelt ze de vraag hoe je moet leven met een ernstige ziekte; hoofdpersoon Clay (verwijzend naar de notie dat de mens van leem is?) heeft op een kinderboerderij Q-koorts opgelopen, wat nu?

In feite probeert Bervoets antwoorden, mogelijkheden te formuleren op levensvragen en op het menselijk tekort en als die oplossingen er niet zijn een soort modus vivendi voor te stellen. Ik zie een verband met talkshows en tijdschriften waarin soortgelijke vragen worden opgeworpen, hoe leef je met je ziekte, met wat je overkomen is, populaire onderwerpen in de media. Maar deze schrijfster doet wel wat meer dan babbelen over bijzondere e…Lees verder

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlands auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. In haar werk komen vaak vragen aan de orde over de effecten van het gebruik van nieuwe technologieën. Zij ontving in 2017 de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Biografie

Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. In New York studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts.

In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Dichter en essayist Anton van Duinkerken (1903-1968) was haar oudoom.

Werk

Journalistiek

Tijdens haar studie schreef Hanna Berv…Lees verder op Wikipedia