Besprekingen

De belofte van een stilstaande trein

ROMAN. Een railroad novel of toch vooral een bonte verzameling jeugdherinneringen? Gerda Dendooven weet niet goed richting te kiezen in het slepende Tabac, haar eerste 'roman voor volwassenen'. Spoorslags stapelen de clichés zich op.

"Ik ben bang. Want ik kan helemaal op mijn gezicht gaan", zo liet Gerda Dendooven (°1962) zich ontvallen in Culture Club op Radio 1. "Maar het moest eruit."

Jarenlang broedde de Vlaamse illustratrice op Tabac, haar eerste roman voor 'grote mensen'. Een logische stap. Wanneer je als coryfee van de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur zo ongeveer alle mogelijke lauweren en honneurs hebt verzameld (van Woutertje Pieterse Prijs tot Zilveren Griffels en Boekenleeuwen en -Pauwen), kun je begrijpen dat er nieuwe schrijvershorizonten lonken.

Voor Tabac ging Dendooven te rade bij een faits divers. In Italië werden een aantal jaren geleden de lichamen aangetroffen van een Vlaams koppel, overleden nadat ze giftige bloemblaadjes hadden geconsumeerd. Dendooven zet dit morbide verhaal naar haar hand in een roman die twee sporen berijdt.

Kervelsoep en eau de cologne

In de eerste verhaallijn volgen we de lange treinrit van een j…Lees verder

Liefde, er met de pollepel uit geslagen

Roman. Een meisje groeit op met vervelend eczeem en een liefdeloze moeder. Tabac, het romandebuut van Gerda Dendooven, gaat gebukt onder eigen gewicht.

De prachtigste kinderboeken heeft ze gemaakt. Gerda Dendooven (55) is een kunstenares die niet genoeg lof toegezwaaid kan krijgen. Haar illustraties zijn veel meer dan illustrerend: ze vertellen vaak hun eigen verhaal en hebben soms niet eens tekst nodig. Sinds 2001 is ze naast tekenaar ook schrijver. In de roman Tabac vertelt ze haar verhalen in woorden voor het eerst voor een volwassen lezerspubliek.

Tabac is zonder twijfel een verhaal dat geschreven moest worden. In de grond is het een aaneenschakeling van traumatische en beklemmende jeugdherinneringen, en seks lijkt een reden te zijn dat dit géén kinderboek kon worden. Het gaat dan om de ontluikende seksualiteit van het 'meisje met schubben' Konijn, met raadselachtige eczeemplekken op haar lichaam, twee oudere kuise zusters, een schimmige vader en een moeder die uitblinkt in liefdeloosheid.

Hongerig naar liefde

Niemand ziet Konijn staan, niemand zoekt haar vriend…Lees verder

Een jong meisje, in eerste instantie bezeten van seksuele gevoelens, loopt weg met een oudere getrouwde man. Ze nemen de trein naar Italië, waar ze een tijd lang leven van hetgeen op hun pad komt, om ten slotte weer naar hun eigen land terug te keren. Perspectief vanuit het meisje, Konijn genoemd. De hoofdstukken wisselen elkaar af in tijd. Van wat er in de trein en later in Italië gebeurt naar wat het meisje vertelt over het gezin waaruit ze stamt, over haar ouders vooral. Het meisje en de man lijken gevoelloos. De verliefdheid of de liefde komt - als die er al is - niet over op de lezer. Daardoor is er voor de lezer ook nauwelijks contact met personages. Een nogal saai boek met soms wel grappige Vlaamse woorden en uitdrukkingen. De auteur (1962) had met eerder werk nogal wat succes (onder andere Woutertje Pieterse Prijs 2017 voor 'Stella').

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia