Boek
Frans

Ulysse from Bagdad : roman

Ulysse from Bagdad : roman

Een jonge Irakees ontvlucht de chaos in Bagdad na de val van Saddam Hoessein; op zijn tocht naar Engeland ontmoet hij veel obstakels.
Extra onderwerp
Romans, Vluchtelingen ; Irak
Titel
Ulysse from Bagdad : roman
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2008
309 p. : krt.
ISBN
9782226188618

Besprekingen

Saad is een jonge Irakees die opgroeit tijdens het regime van Saddam Hoessein. In zijn familie wordt hij geconfronteerd met gruwelijkheden en ook zijn liefde voor een mooie vrouw lijkt beëindigd. Na de val van Saddam besluit hij zijn vaderland te ontvluchten en samen met de geest van zijn vermoorde vader gaat hij als een clandestiene vluchteling de vrijheid tegemoet. Schmitt, geboren in 1960, heeft veel werken op zijn naam staan waarvoor hij o.a. in 2001 de Grand Prix du Théatre ontving. Hij beschrijft in deze roman de problematiek die helaas nog steeds pijnlijk actueel is: het ontvluchten van mensonwaardige omstandigheden om terecht te komen in situaties die niet veel beter lijken. Beeldend geschreven en heel herkenbaar, misschien met iets te veel voorspelbare romantiek. Zeker voor lezers die geïnteresseerd zijn in vluchtelingenproblematiek een relatief ontspannen manier om er nog eens bij stil te staan. Paperback; normale druk.

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken