Boek
Nederlands

Odette Toulemonde en andere verhalen

+1
Odette Toulemonde en andere verhalen
×
Odette Toulemonde en andere verhalen Odette Toulemonde en andere verhalen

Odette Toulemonde en andere verhalen

Titel
Odette Toulemonde en andere verhalen
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Odette Toulemonde et autres histoires
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2007
202 p.
ISBN
9789045000558

Andere talen:

Besprekingen

Deze fraai uitgegeven bundel van de Franse romancier en essayist Eric-Emmanuel Schmitt (geb. 1960) bevat acht verrassende liefdesverhalen, waarin telkens een andere vrouw de hoofdfiguur is. In het titelverhaal is dat Odette Toulemonde, een onhandige veertiger die schijnbaar niets heeft om gelukkig te zijn, maar het niettemin toch is. Als een eenvoudige, hardwerkende vrouw uit de sombere ex-mijnwerkersstad Charleroi droomt ze ervan om de successchrijver Balthasar Balsan te ontmoeten en te bedanken voor het optimisme dat hij haar geschonken heeft met zijn boeken, die haar even wegvoerden uit de realiteit. Odette reist naar Brussel, waar hij zijn boeken in een boekhandel signeert. Als ze voor hem staat, laat haar spraakvermogen haar echter in de steek en kan ze haar bewondering niet onder woorden brengen. Beschaamd verlaat ze de boekhandel met het gesigneerde boek in haar handen. Balsan is op zijn beurt neerslachtig omdat critici zijn nieuwste boek met de grond gelijk maakten. Een naïe…Lees verder

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken