Boek
Nederlands

Het kind van Noach

Een joods jongetje van 7 jaar duikt in 1942 gescheiden van zijn ouders onder in het internaat van een Belgische pastoor en tracht wijsneuzig de hem te boven gaande ontwikkelingen te doorgronden.
Onderwerp
Jodendom
Titel
Het kind van Noach
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'enfant de Noé
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
157 p.
ISBN
90-450-1401-7

Andere talen:

Besprekingen

Na Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran en Oscar en oma Rozerood verschijnt nu als derde in een kleine reeks van religieus getinte fabels Het kind van Noach, dat zoals de titel het al verklapt het joodse geloof als achtergrond heeft. Gebaseerd op reële gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van België, wordt het verhaal verteld van de zevenjarige Joseph Bernstein, die in 1942 met zijn ouders dreigt te worden opgepakt en met de hulp van een adellijk echtpaar in een schooltje met internaat op het platteland belandt. Daar zal hij als Joseph Bertin, wiens ouders zogezegd aan de Spaanse griep zijn overleden, als weeskind worden opgevangen. Naast de Belgische kinderen die over huis gaan, verblijven er onder de internen van het Gele Huis, zoals de school in het dorp genoemd wordt, nog meer joodse kinderen. Aan het hoofd van deze kleine gemeenschap staat vader Pluym, een priester met een groot hart die er alles voor over heeft om zijn on…Lees verder
De succesvolle Franse auteur Eric-Emmanuel Schmitt (1960) munt uit in het ten tonele voeren van eigentijdse problemen met een opbeurende moraal. De korte roman 'Het kind van Noach' speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en heeft als hoofdpersoon het joodse jongetje Joseph, dat op een internaat onder de hoede komt van de energieke pater Puym. Behalve de beschrijving van hachelijke toestanden die dit ondergedoken leven met zich meebrengt, belicht de auteur vooral de vriendschap die de pater opbouwt met de jongen en de verzoenende gesprekken die zij voeren over de relatie van de christenen tot de joden. De goed geschreven en goed vertaalde roman geeft tegen het decor van de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog een optimistische en wat zoetelijke visie op een nog steeds actueel probleem van afnemende verdraagzaamheid. Normale druk.

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken