Boek
Nederlands

De sumoworstelaar die niet dik kon worden

+1
De sumoworstelaar die niet dik kon worden
×
De sumoworstelaar die niet dik kon worden De sumoworstelaar die niet dik kon worden

De sumoworstelaar die niet dik kon worden

In de reeks:
Genre:
Een 15-jarige, van huis weggelopen Japanse jongen leidt een ongelukkig zwerversbestaan in Tokyo, totdat een oude man erin slaagt om hem te strikken voor zijn sumo-worstelaarsschool.
Onderwerp
Zenboeddhisme
Titel
De sumoworstelaar die niet dik kon worden
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le sumo qui ne pouvait pas grossir
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
92 p.
ISBN
9789045016283

Andere talen:

Besprekingen

Deze zorgvuldig geschreven parabel gaat over het verwerven van inzicht en de mogelijkheid tot zelfontplooiing, zoals die door het zenboeddhisme worden gepredikt. Het boek is het vijfde deel van de 'Cyclus van het onzichtbare', waarin Eric-Emmanuel Schmitt o.m. focuste op de spirituele kracht van de islam (Mijnheer Ibrahim en de bloemen van de Koran, Atlas, 2003), het christendom (Oscar en oma Rozerood, De Leeswolf 2005, p. 18) en het jodendom (Het kind van Noach, De Leeswolf 2005, p. 548). Telkens gebeurde dit aan de hand van een verhaal waarin de hoofdrol was weggelegd voor een kind of een jonge puber in moeilijkheden. In deze vertelling gaat het om de 15-jarige Jun, die thuis is weggelopen en nu in Tokio op straat tracht te overleven van de verkoop van pornografische prenten. Op zekere dag spreekt een bekend sumotrainer, Shomintsu, hem aan met de woorden: "Ik zie een zwaargewicht in jou!". Het wordt het begin van een moeizame relatie, die de oproer…Lees verder
Deel 5 in de "Cyclus van het Onzichtbare": novellen, ook goed afzonderlijk te lezen, waarin steeds een andere wereldgodsdienst/levensbeschouwing een grote rol vervult. De meest bekende deeltjes zijn 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran' en 'Oscar en oma Rozerood'. In deze novelle staat het zenboeddhisme centraal. Een Japanse jongen, op straat levend, komt dankzij een leraar sumo-worstelen en het zenboeddhisme tot zelfontplooiing en zelfaanvaarding. Ook in dit deel geen zwaarwichtige toon voor diepzinnige gedachten en ideeën. De jongen is zelf aan het woord: grappig, luchtig, laconiek. Gebonden, duidelijke druk.

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken