Boek
Nederlands
Twee meisjes weten hun vader over te halen om een boottochtje te maken. Op het water ontmoeten ze enkele jongedames die hun vader wel leuk schijnen te vinden. Prentenboek met zwierige illustraties in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Het woei
Auteur
Edward Van de Vendel
Illustrator
Sebastiaan Van Doninck
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
9789058382047 (hardback)

Besprekingen

Papa had het druk". Na deze openingswoorden volgt in één lange zin een opsomming van alles wat papa nog moet doen, met als besluit nog eens "papa had het druk". Toch gaat hij met zijn twee dochtertjes uit varen. Hij roeit het meer op, ook al heeft hij geen spieren. Er volgt een bijzonder vraaggesprek waarin de meisjes vragen wat er met papa's spieren, met zijn haar, met de vrolijke liedjes en de feesten gebeurd is. Telkens antwoordt papa: 'weggewaaid'. Ze vragen maar niet wat er met mama gebeurd is, want dat weten ze allang, ook zij is voor altijd weggewaaid. Terwijl papa slaapt in de boot, steekt de wind op en meteen de fantasie die alles kan terugwaaien. Vanuit het niets duiken andere bootjes op met 'mevrouwen die meisjes waren of meisjes die mevrouwen waren'. Zij maken de wensdromen van de kinderen waar. Als ze terug aan wal gaan, krijgt papa het druk, maar op een andere manier, én hij krijgt meteen meer spieren.

De illustraties zijn gedurfd. De kleuren zijn ongewoon in kind…Lees verder
Papa heeft twee dochters maar heeft het ook altijd druk. Een moeder is er niet, “die is weggewaaid” De meiden, van wie één het verhaal vertelt, zeuren langdurig om er eens een dagje op uit te trekken. Ze willen gaan roeien. Papa is geen atletisch type: conditioneel kan hij het roeien nauwelijks aan en valt bij een pauze dan ook in slaap. In de verte duiken enkele “geitende“ meiden in bootjes op die de slapende vader wel aantrekkelijk lijken te vinden. Als de wind opsteekt, roeit vader snel naar huis waar ook de dames al zijn opgedoken. Ze dragen hem in triomf de woning binnen en bouwen een feestje met onbestemde afloop. De zwierige, paginagrote illustraties in een opvallende stijl, tonen ons de spichtige, verbaasd ogende hoofdrolspelers in een gemengde techniek van pen, inkt en verf. Veel van wat de tekst, die ter linkerzijde in een ruim ogende lay-out is afgedrukt, niet vertelt, tonen de illustraties. Het boek van deze Zilveren Griffelwinnaar 2001 kan gelezen worden vanaf groep 6 bas…Lees verder

Suggesties