Boek
Nederlands

De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie

David Vlietstra (auteur)

De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie

Hoe ontstaan vriendschappen en waarom vergelijken we ons altijd met anderen? Met alledaagse voorbeelden en onderzoeken wordt onze manier van denken en ons gedrag uitgelegd. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie
Auteur
David Vlietstra
Taal
Nederlands
Parallele titel
De brandweerman & de parkeermeter
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2010
126 p.
ISBN
9789089240453 (paperback)

Besprekingen

De brandweerman en de parkeermeter : over sociale psychologie is een luchtige inleiding op een aantal thema's van de sociale psychologie, die gaat over de vraag hoe de geest van mensen werkt als hij met andere mensen in aanraking komt. Veel van de onderwerpen die de sociale psychologie bestudeert zijn interessant voor iedereen omdat iedereen te maken heeft met anderen om zich heen. Uiteraard kan dit boekje slechts een tipje van de sluier oplichten.

De eerste vier hoofdstukjes gaan over de omgang met anderen: het gedrag van anderen begrijpen, anderen beoordelen, vriendschap en beïnvloeding. Dan focust David Vlietstra even op de persoon zelf in een hoofdstuk over zelfbeeld en zelfvertrouwen. Vervolgens komt het fenomeen groep aan bod met een hoofdstuk over presteren in groep en een over besluitvorming in groep. Dan verschuift de focus naar het gedrag van mensen in een massa. Vlietstra gaat vervolgens in op de evolutie van het gedrag en hoe resten van vroeger in het huidige…Lees verder
In dit boek laat de sociaalpsycholoog en leraar in het basisonderwijs je kennismaken met tal van aspecten van de sociale psychologie, die onderzoekt hoe de mens denkt en zich gedraagt in contact met anderen. De eerste vier hoofdstukken gaan over de omgang met anderen: hoe we het gedrag van anderen kunnen verklaren, hoe we anderen beoordelen, over vriendschap en beïnvloeding. Vervolgens focust de auteur op het individu, met een hoofdstuk over zelfbeeld en zelfvertrouwen. Verder is er aandacht voor het presteren en de besluitvorming in een groep, het gedrag van mensen in een massa, de evolutie van het menselijk gedrag, en hoe anderen ons denken over seks beïnvloeden. In een kort naschrift gaat de auteur in op de theorievorming in de sociaalpsychologie, met vermelding van belangrijke namen en data. De auteur legt alles helder uit en ondersteunt zijn betoog met concrete voorbeelden. Bovendien geeft hij ook tips in verband met sociaal contact. Aan het einde van elk hoofdstuk vind je een ko…Lees verder

Over David Vlietstra

David Vlietstra (Franeker, 1978) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Vlietstra groeide op in Franeker en verhuisde op zijn achttiende naar Groningen om daar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen te studeren. Aansluitend deed hij de pedagogische academie.

In 2010 schreef hij De brandweerman & de parkeermeter – een informatief boek over sociale psychologie, bedoeld voor tieners.

Sinds 2015 schrijft hij boeken voor jongere kinderen, die worden uitgegeven door Clavis. Hij debuteerde met twee boeken tegelijk: Meester Bakkebaard en Willy Boem. Met deze laatste titel was hij finalist van de verkiezing ‘Beste debutant van 2015’, gehouden door de Zaanse Kinderjury.

Illustratoren die aan zijn boeken meewerkten zijn o.a.: Juliette de Wit, Chris Vosters, Hiky Helmantel en Renske de Kinkelder.

Vlietstra’s boeken worden vertaald in o.a. het Arabisch, Chinees…Lees verder op Wikipedia