Boek
Nederlands

Wat een dag !

Brigitte Minne (auteur), Ann De Bode (illustrator)
Titel
Wat een dag ! / Brigitte Minne ; met prenten van Ann De Bode
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2002
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-152-8

Besprekingen

Inderdaad, wat een dag. Het huis is geboend en gepoetst, de kerstboom staat opgetuigd in de kamer en de kerstman komt met zijn rendier op bezoek. Dat moet een feestelijke dag worden maar... Het rendier poept in de hal, de Kerstman loopt met poep aan zijn schoen de kamer in en gedraagt zich zo onhandig dat het er in de kortste keren als een slagveld uitziet. Pa en ma doen alsof ze het niet erg vinden en Kas, die wacht met spanning op zijn cadeau. Hij krijgt, nadat de Kerstman zich eerst nog vergist heeft, een bouwdoos om een boot mee te maken. Maar waar moet Kas met de boot varen? De beek is bevroren. Dan heeft pa een goed idee: Kas mag met de boot in bad.

Een hilarisch verhaal voor beginnende lezers. Dus eenvoudige zinnen met eenlettergrepige woorden. Dat levert soms gewrongen constructies op als 'de vaas is om zeep' voor een kapotte vaas en 'een mand met bier' en er wordt consequent over 'de man' gesproken als het over de kerstman gaat. Hier wordt toch wel iets te krampachtig…Lees verder
Het is weer zover, pa komt met een dennenboom thuis. Kas mag de boom optuigen. De volgende morgen zijn de ouders van Kas al vroeg aan het schoonmaken. Na het poetsen kleden ze zich mooi aan, ze verwachten bezoek, de kerstman. Met de komst van de kerstman gaat er van alles mis: het rendier poept in huis, de kerstman stoot een vaas om, hij verslikt zich in de wijn, hij geeft Kas het verkeerde cadeau en hij gooit de boom om. Maar alles komt goed; na het opruimen bouwt Kas een boot en zitten zijn ouders bij elkaar. Leuk verhaal, geschreven in eenlettergrepige woorden, gedrukt in een duidelijk lettertype. De grappige karikaturale gekleurde illustraties beslaan vaak de hele pagina, de tekst staat dan tussen de illustraties. De illustraties passen bij het verhaal, maar vormen ook een eigen verhaal. Het boekje is gebonden en ziet er aantrekkelijk uit. Eerste leesboekje om na ca. 6 maanden leesonderwijs te lezen.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties