Boek
Nederlands
Gedramatiseerde ontstaansgeschiedenis van Facebook, een van de succesvolste sociale netwerksites.
Titel
Facebook
Auteur
Ben Mezrich
Vertaler
Eefje Bosch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The accidental billionaires
Parallele titel
Facebook
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Carrera, 2010
287 p.
ISBN
9789048804856 (paperback)

Besprekingen

Eduardo Saverin en Mark Zuckenberg waren tijdens hun studies twee oernerds. In oktober 2003 liepen ze tussen de intelligente en ambitieuze studenten van Harvard, zonder geld en toekomstvisie, laat staan een mooie cheerleader aan hun zij. Zeven jaar later is een van hen miljardair en staat hij aan het hoofd van Facebook, de grootste en bekendste sociale netwerksite ter wereld.

Saverin wou zoals elke gezonde jongen van zijn leeftijd scoren bij de meisjes, ook al omdat hij hierdoor dacht sociaal beter aanvaard te worden en toegelaten te worden tot de exclusievere clubs van de universiteit. Zijn vriend Zuckenberg was vooral geïnteresseerd in computers en gebruikte zijn kennis op weg naar sociaal succes. Hij brak binnen in het computernetwerk van de universiteit, deed bijna alles crashen, en slaagde erin een ratingsysteem voor alle vrouwelijke studentes op de campus online te krijgen. Door zijn acties werd hij bijna van school gestuurd, maar het framework voor Facebook was hoe dan o…Lees verder
Facebook is een van de meest succesvolle sociale netwerksites, met inmiddels meer dan 400 miljoen leden. Dit boek vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Facebook en richt zich daarbij vooral op het prille begin (2004/2005). In die tijd maakt Mark Zuckerberg (toen Harvard-student, nu algemeen directeur) de eerste opzet en krijgt daarbij financiële steun van Eduardo Saverin. Deze laatste is de bron voor een groot deel van het verhaal, aangezien Mark Zuckerberg zelf geen medewerking heeft verleend. Het verhaal zoals de auteur het vertelt, heeft relatief weinig met Facebook te maken, maar is meer een gedramatiseerde versie van het studentenleven, seks, de gevolgen van succes en de juridische conflicten met verschillende medestudenten (waaronder Saverin) die hun aandeel in de snelle groei te weinig beloond vinden. Al met al is dit geen boek voor wie een objectieve historie over Facebook zoekt, maar meer geschreven als een Hollywood-filmscript. De film die is gebaseerd op dit boek ('The …Lees verder

Over Ben Mezrich

CC BY 2.0 - Foto van/door Dan Moyle

Ben Mezrich (Princeton, New Jersey, 1969) is een Amerikaans auteur. Hij studeerde Magna cum laude af aan Harvard in 1991. Sindsdien publiceerde hij een elftal boeken, waarvan een aantal onder het pseudoniem Holden Scott.

Geschreven werk

Mezrich werd vooral bekend door zijn boek Bringing Down the House: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van een groep MIT-studenten welke een fortuin verdienden met blackjack door middel van een verfijnd systeem van kaarten tellen. Het boek is in 2008 verfilmd door Robert Luketic in de kaskraker 21.

In 2004 publiceerde Mezrich zijn boek Ugly Americans: The True Story of the Ivy League Cowboys Who Raided the Asian Markets for Millions. Wederom een non-fictie boek welke het verhaal beschrijft van een jonge Amerikaan die zijn fortuin maakt in het verouderde Japanse beurssysteem van eind jaren 80.

Lees verder op Wikipedia